OBVESTILO MEDIJEM
Zoran Srdić JanežičEppur si muove illuminare, otvoritev razstave: torek, 29. 8. 2017, ob 20. uri
Zoran Srdić Janežič: Eppur si muove illuminare

Otvoritev razstave: torek, 29. 8. 2017, ob 20. uri
Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana

Ko se zdani, se prikaže pot iz gozda, svetilnik ponoči nakazuje kopno in z njim rešitev. Svetlobo se v mnogih kulturah povezuje s spregledanjem, razsvetljenjem, znanjem. Za branje in zapisovanje je bila potrebna svetloba sveče in kakor so pri pisavi pomembne praznine med črtami, beline, lahko na arhitekturo gledamo kot na poigravanje s prostorom in svetlobo. Tega se je dobro zavedal tudi Plečnik, ko si je zamislil stopnišče v knjižnici, ki se dviguje k svetlobi, medtem ko stopamo proti znanju. Tudi njegovi stebri-luči na tivolski promenadi so svetlobni otoki, ki nam kažejo pot med drevesi, in prav te stebre se je ekipa Srdića Janežiča odločila preoblikovati v svetilnike – premične komunikatorje.

Svetlobni stebri so se namreč pričeli gibati in niso več le statične točke, zanesljive koordinate v temi. Medtem ko se pomikajo po svoji nepredvidljivi poti, med sabo ustvarjajo jezik s pomočjo svetlobnih signalov in si tako sporočajo bližino/oddaljenost. Avtor razvija svojo fascinacijo z mehanizmi, gibanjem in odzivnimi objekti, ki jo je začrtal že s projektoma Corporis animati (2015) in Konjska moč – poetika gibanja (2016). Z masovnostjo in robustnostjo svojih instalacij ponuja protiutež cyber kulturi brezsnovnega in virtualnega, njegovi predmeti-avtomati-živali so še kako fizično prisotni in telesni. V fokusu je bolj nepredvidljivo vedenje teh premičnih, oživljenih teles, kot brezhibno delovanje in namenskost, ki ju od strojev običajno pričakujemo.

////

Zoran Srdić Janežič (r. 1974) je akademski kipar, vizualni umetnik in izdelovalec lutk, zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Deluje na področju sodobne umetnosti: performans, kiparstvo, risba, grafika in artist book. V svojem delu s pomočjo humorja poudarja nevralgične točke v našem vsakdanjem življenju in v globalnih trendih. Pogosto uporablja klasične kiparske materiale na netradicionalen način ali obratno (kipi iz prašičje maščobe) ter ustvarja z različnimi sodobnmi mediji: videom, animacijo, 3D printom, AR kodami, nanotehnologijo. Je avtor preko 20 samostojnih in številnih skupinskih razstav v Sloveniji.
Informacije in slikovni material: jana.putrle@gulag.si

Zasnova in izdelava mehanizmov: Zoran Srdič Janežić / Programiranje: Matic Potočnik, Blaž Berdnik / Strokovna pomoč in izdelava: Polona Černe / Produkcija: Jana Putrle Srdić, Zavod Gulag / Soorganizacija: Galerija Kapelica, Lutkovno gledališče Ljubljana / Zahvala: Jurij Krpan / Podpora: MOL – Oddelek za kulturo