https://www.pscp.tv/w/1RDGlQnEWelJL

Iz najave:

JAVNA BRANJA v času krize
ki se bo zgodil v torek 7.4.2020 ob 18h
v Mariboru, Celju in Ljubljani
bralci: OR poiesis, Andreja Džakušič, Franc Purg, Zoran Srdić Janežić, Simon Macuh, Aleksandra Saška Gruden


Berimo doma, bi lahko bilo vodilo tokratnega skupnega performansa, ki so se ga po enem letu premora znova odločili izvesti ustvarjalci iz različnih okolij in usmeritev, vendar s skupno željo po glasnem prebiranju izbranih, kvalitetnih tekstov oziroma knjig. Tokrat bomo brali v objemu domačih zidov, sledite pa nam lahko preko različnih povezav:

kdo: OR poiesis
kaj: Pier Paolo Pasolini:La lunga strada di sabbia,
Ursula K. Le Guin: The Left Hand of Darkness
kje: radio aporee stream

kdo: Andreja Džakušič
kaj: Alma Karlin: Sama
kje: mobilni telefon

kdo: Franc Purg
kaj: Srečko Kosovel, Man in a Magic Square
kje: skype in telefon
Bral bom 3x različnim ljudem, profesorici nemščine, živi sama in ni iztopila ze mesec dni iz stanovanja. Potem pesniku, ki ne more več brat, je slep in moji sestri, ki je lani doživela dve možganski kapi in tudi ni zapustila stanovanja že mesec dni.


kdo: Zoran Srdič Janežić (in https://spik.ai/)
kaj: Frank Furedi; Bookish fools (https://aeon.co/essays/are-book-collectors-real-readers-or-just-cultural-snobs)
kje: https://www.pscp.tv/zoransj
Branje članka sociologa in družbenega kritika Franka Furedija: Knjižni norci (Bookish fools), ki je bil objavljen na Aeonovi strani, 20. oktobra 2016; (mi) kaže premislek (o stanju in lastni udeležbi) bralnih performansov. Le ti so bili individualna raziskovanja performativnega v okviru platforme bralnih performansov in so dajala vsakemu posameznemu performerju lastne okvire bodisi z vsebinami, oblikami, koncepti … performativnega branja. Fuedi predstavi različne vidike zanimanja za knjige skozi zgodovino in med drugim izpostavi tudi njihovo branje kot performans. To mi je bilo zanimivo kot izhodišče performativnega branja, ki bi ga v tokratni izdaji bral doma skupaj z generatorjem besedila v glas (Spik.AI) – vstavljal besedilo v generator in jih ponavljal za tem, ko jih bo prebral program.

kdo: Simon Macuh
kaj: Bernhard Schlink, Olga;
kje: v svoji intimi
Jaz bom bral kar tiho, zase in intimno. To seveda ni ravno javno branje, je pa odraz časa, ko je javno tako in tako ukinjeno, za maskami in policijskimi blokadami. V roke bom vzel zadnjo pridobitev na domači knjižni polici delo “Olga” Bernharda Schlinka, ki je avtor tudi bolj znanega “Bralca”. Še ena simbolna povezava pa je, da je bil moj zadnji javni dogodek ravno obisk pogovora s Schlinkom na otvoritvi letošnje fabule. “Olga” je zgodba o osebi, ki se preko svojega nacističnega moža moralno in osebno sooča z avtoritarnimi spremembanmi družbe. Tudi z redefinicijami javnega. Takrat in danes.

kdo: Aleksandra Saška Gruden
kaj: Jiŕi Bezlaj; Evangelij za pitbule
kje: https://www.pscp.tv/aleksandragruden
Potem, ko sem začela brati knjigo Jiŕija Bezlaja, ki me je s pronicljivostjo in sočnostjo spravila v res dobro voljo sem se odločila, da bi jo brala javno. Šele naknadno sem izvedela za ves prah, ki ga je povzročila v tej mali Sloveniji! Zdaj me še toliko bolj veseli, da jo berem v sklopu našega performansa.